Wat leer je van een goede gitaardocent?
- Joël Floor
- 22 apr
- 3 minuten om te lezen
Al jaren ben ik gitaardocent met een eigen lespraktijk. Maar voordat ik uberhaupt ooit zover kwam heb ik heel wat docenten 'versleten'. Doordat ik veel docenten gehad heb weet ik inmiddels wel: van elke docent zou je iets op kunnen pikken. Maar is de docent de juiste docent voor jou en sluit deze aan bij wat jij nu nodig hebt?
Ik heb alleen maar goede docenten gehad. Mijn docenten zijn/waren allemaal super kundig en hebben me allemaal veel verder geholpen! Maar wat maakte deze docenten nou goede docenten?
Voor mijzelf zijn een aantal aspecten super belangrijk en ga ze hier voor je opsommen:
Persoonlijke klik! Hiermee valt of staat de ontwikkeling wat mij betreft! Als je je veilig voelt bij een docent weet je ook dat je veilig bent als je een fout maakt en een klassieke uitspraak: van fouten maken leer je het allermeeste!
Kundigheid: Als iemand geen vaardigheden heeft is het moeilijk om iets over te brengen natuurlijk maar hoe weet je nou of er iemand daadwerlijk in bezit is van deze vaardigheden? In Nederland kennen we wel meer dan 12 vakopleidingen zowel Conservatoria als MBO artiest opleidingen en Hermand Brood Academie. Mensen die aan zo'n opleiding gestudeerd hebben zijn gecertificeerd om les te mogen geven en ook echt toegewijd zijn aan de muziek. Het is natuurlijk geen vereiste om een muziekvakopleiding te hebben gevolgd om een goede docent te zijn, maar een diploma geeft in ieder geval een garantie van genoeg vaardigheden.
Een goede docent is geïnteresseerd in jou als student. Het boeit hem of je vooruit gaat en probeert je te helpen als je even minder hard vooruit gaat. Een instrument goed leren spelen is natuurlijk wel ook een proces van jaren! Dus geef niet te snel op!
Een goede docent let op je houding. De reden dat dit belangrijk is: Als je jezelf eeen verkeerde houding aanwent dan bestaat er een grotere kans dat je blessures op loopt. Van nature zou je jezelf nooit een houding aanwennen die lijkt op de houding van het spelen van een instrument. Dus een goede houding en daarop gecorrigeerd worden is super belangrijk.
Theoretische kennis is een soms overbelichte kant van muziek m.i. Wat ik vaak zie is dat muzikanten alleen in 'muzikantentaal' met elkaar praten. Dit is natuurlijk logisch. Maar de grens tussen begrijpelijk Nederlands en 'muzikantentaal' is soms een onoverkomelijke kloof. (Zo heb ik het tenminste vaak ervaren). Maar waarom is dan toch die theoretische kant dan belangrijk? Ik leg heet principe altijd zo uit: 'Theorie is de verklaring van hetgeen je doet.' Dus een goede theoretische kennis zorgt ervoor dat je dingen kan benoemen maar ook kan reproduceren en het maakt communiceren met mede muzikanten een stuk makkelijker. Nu moet theorie niet een middel op zich worden! Maar het zou wel top zijn als het in de lessen plaats krijgt.(ook al is het maar in beperkte mate).
Liedjes spelen is belangrijk! uiteindelijk leer je een instrument om muziek te kunnen maken omdat je dat tof vind. Met alleen liedjes spelen blijf je beperkt dus een stukje techniek naast het spelen van songs is wat mij betreft ook essentieel!
Zelf ben ik nu al jaren gitaardocent en probeer dus ook aan te passen en op maat te maken naar wat een student nodig heeft en/of wilt. Maar daarbij probeer ik wel altijd basisprincipes van mijn muzikale overtuiging te verwerken zodat zowel theorie als praktijk elkaar raken en versterken. Anders is het echt zonde van je tijd! Ben je benieuwd geworden naar wat ik jou zou kunnen leren? stuur mij gerust een berichtje een wie weet ontmoeten wij elkaar wel in een les!
Comments